КРЪСТЬО ХАДЖИИВАНОВ

   

Биография
Инициативен комитет
Отзиви и публикации
Отзиви
Публикации
Писма
Посвещения
Творчество
Детско творчество
Юношеско и младежко
Непубликувани стихове
Орлови песни за свободата
Кой е виновен? (роман)
Галерия
 

Материалите за изготвянето на сайта са предоставени от Иван Хаджииванов - брат на Кръстьо и със съдействието на Илия Даскалов, Кирил Ваклинов и фирма Ви Ай Би Ес България.

orlovipesni@abv.bg

ПРИЗИВ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ (МИК)
“80 ГОДИНИ КРЪСТЬО ХАДЖИИАНОВ”
С ПРЕДСЕДАТЕЛИ: ЕВТИМ ЕВТИМОВ И ПОЧЕТЕН – ТОДОР КАВАЛДЖИЕВ

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ
НА ПОЕЗИЯТА И ЛИЧНОСТТА НА КРЪСТЬО ХАДЖИИВАНОВ,

Тази 2009 г се навършват 80 г. от рождението и 57 г. от смъртта на значимия български и европейски поет. Убит е едва навършил 22 години.
Това “самородно явление в българската литература, този “подобен Христос”, “един вид пророк на новото човечество” и “духовен великан”, макар и най-младият партизанин в Алиботушката чета преди 9.IX. 1944 г, веднага след това е непрекъснато преследван от сталинистите, заради категоричния му и неколкократен отказ да поеме по пътя на личните облаги и слава, да пише оди за Сталин, за да подкрепи тоталните насилия на терора и убийствата “в името на глупостта на диктатурата на пролетариата”, повела убийствена война срещу човечността, срещу духа на свободата, срещу българската идентичност и високите морални норми, традиции и реалния прогрес. Убит е заради “честните му… въздействени” и “изпълнените му с огромния заряд и сила творби на най-хуманните му идеи и “неповторими образи”, които увличат младежите от родния край и се пеят и декламират от тях по събрания, седенки и дори по улиците”.
“Ненадминатият лекоатлет” и поет, “вторият Файл”, орфеевец, спартаковец и ботевец е изключително скромен, за да публикува стиховете си. Но те се запаметяват, преписват и дават от ръка на ръка и декламират навсякъде, защото в тях е магията на таланта и на неговите пророчества за мечтаната от него цивилизация на “свят на любов, на правда, свобода”.
“БЕЗ ГРАНИЦИ, нов свят ще сътвориме” пише поетът в стихове още през 1949 г и това е само едно от пророчествата, което по-късно по неведоми Божи пътища става девиз на Европейската общност.

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ,

Нека всеки от Вас, който е почувствал достойнството и саможертвата на личността и на когото лирата на съвестта на поета е докоснала струните на душата и е трогнала сърцето и разума, да даде знак на уважение, на морална и според възможностите си материална подкрепа за изпълнението на ПРОГРАМАТА НА МИК, подкрепяна и от фондациите “Спартак”, “Граждани срещу насилието” и “Мелнишки вечери на поезията”.
На дневен ред е и учредяване на Фондация “Кръстьо”. Дарители, спонсори и меценати, на които имената ще бъдат публикувани, могат да подпомогнат Юбилея с данъчнонеоблагаеми суми на сметката на Фондация “Спартак”, гр. Сандански.
Молим нека посочат по възможност това, за което конкретно искат да подпомогнат.
Ние се стараем и МОЛИМ за подкрепа в популяризирането на ТВОРЧЕСТВОТО му, което е “урок по демокрация”, ”бич срещу тоталитаризма” и “храм за нравствено причастие”.
Това ТВОРЧЕСТВО и в сегашното време, където отново боговете са “Пари и власт”, се БОРИ срещу тоталната безотговорност, разбойничеството и мафиотизма на “корупцията по високите етажи на властта”.

           

Това ТВОРЧЕСТВО и днес се БОРИ срещу страха и нищетата, БОРИ се достойно и честно за “всеобщо братство”, за “морал и красота”, “за правда и за свобода” и не само за нашата родина, но и за цялото човечество.

Ето защо КАНИМ ВСИЧКИ НА НАЦИОНАЛЕН СЪБОР ЗА КРЪСТЬО
И ЗА ВСИЧКИ ЖЕРТВИ НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

през м. юни пред Мемориала на поета
на брега на р. Струма до границата с Гърция между селата Чучулигово и Кулата

За повече информация – организационен секретар на МИК и координатор:
Иван Хаджииванов
Тел: 0884178683 и 0899488288
E mail: orlovipesni@.abv.bg

2700 Благоевград
ул. Хайдукови #70А

ФОНДАЦИЯ “СПАРТАК” – ГР. САНДАНСКИ

Във връзка с 80-годишнината от рождението на поета Кръстьо Хаджииванов, посветил своя живот, дело и талант на идеите и борбата за човешка свобода и правда Инициативен комитет с председател поета Евтим Евтимов и фондация “Спартак” гр. Сандански започват работа за достойно отбелязване на годишнината и набирането на необходимите средства за целта.

            Средствата ще бъдат набирани, отчитани и изразходвани чрез банковата сметка на фондация “Спартак”

Обръщаме се към Вас с молба да станете спонсор на Юбилея според възможностите си по Ваша преценка.

УС на фондация “Спартак”
председател: Андон Андонов

Изтегли в .doc Изтегли в .pdf

   
BLGdesign.com